Po minulotýždňovom rokovaní s konzíliom odborníkov vyhodnotil premiér Eduard Heger, že covidautomat sa musí zmeniť a opatrenia treba sprísniť. Niekoľkokrát padlo slovo lockdown, odporúčaný a mimoriadne žiadaný bol zdravotníkmi aspoň na regionálnej úrovni. K tomu napokon pravdepodobne nedôjde.

Pravidlá v tzv. čiernych okresoch, ktorých na covidovej mape hojne pribúda, sa budú pre očkovaných a tých, ktorí prekonali vírus, zjednodušovať a uvoľňovať. „Rozhodli sme sa konať motivačne, ale zároveň prísne,“ uviedol premiér v minulý týždeň v utorok. Dve spomínané kategórie budú môcť aj v III. stupni ohrozenia navštevovať napríklad reštaurácie alebo sa ubytovať v hoteli, či zacvičiť si vo fitnescentre.

Vláda podľa Pellegriniho robí veľké zmeny a reformy v oblasti súdnictva a zdravotníctva bez tých, ktorých sa to bytostne dotýka. „Ide dokonca priamo proti múru a proti ich názoru a pohľadu na vec,“ tvrdí.
Neprehliadnite

P. Pellegrini: Navrhujeme znížiť DPH pre gastro, tretia vlna bude náročná

Najväčšiu ťažobu na plecia hodila vláda na majiteľov prevádzok. Tí majú návštevníkov kontrolovať, a v prípade, že niekto podmienku pre vstup nesplní, môžu ho z prevádzky vypoklonkovať.

Reštaurácie nájdu málo zaočkovaných

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) spolu s Alianciou slovenskej gastronómie (ASG) predkladala takýto návrh covid automatu už dávnejšie. „Zmenu preto hodnotíme veľmi pozitívne,“ uviedol Marek Harbuľák, prezident AHRS. Otvoriť gastroprevádzky a hotely pre očkovaných a tzv. prekonaných považuje za správne riešenie.

Otvorenie prevádzok pre očkovaných v čiernych okresoch bude fungovať len vtedy, ak sa turisti už v týchto dňoch, dozvedia, za akých podmienok budú môcť využívať naše služby. V opačnom prípade sa rozhodnú pre pobyt v inej krajine
Marián Galajda, Tatry Mountain Resorts

Naďalej však prízvukuje, že samotné otvorenie ešte neznamená, že tieto podniky nebudú aj napriek tomu potrebovať určitú formu pomoci. Miera zaočkovanosti v niektorých regiónoch Slovenska je výrazne nižšia, než sa predpokladalo. „V týchto regiónoch preto bude aj prirodzene nižší počet osôb, ktoré budú môcť prevádzky navštevovať,“ dodáva M. Harbuľák s tým, že mnohé prevádzky– hotely, ale aj reštaurácie – napríklad v mestách, sú bytostne závislé od organizovania hromadných podujatí.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa