Pekáreň Ankerbrot v súčasnosti expanduje na Slovensku prostredníctvom franchisingovej licencie, ktorú má bratislavská eseročka Ďumbierska. Jej jediným spoločníkom je podľa obchodného registra Matej Okáli, predseda predstavenstva firmy SkyToll, ktorá vyberá mýto na slovenských cestách.
„Momentálne plánujeme v štvrtom kvartáli tohto roka otvoriť v Bratislave ďalšiu, v poradí piatu prevádzku,“ hovorí konateľ firmy Ďumbierska Vojtech Bertók, ktorý má na starosti riadenie pekární Anker. Nová filiálka by mala vyrásť v biznis centre Panorama II, do ktorého sa má sťahovať firma Johnson Controls.
Len nedávno sa sieť Anker rozrástla o štvrtú bratislavskú pekáreň. Nachádza sa v novej štvrti Zuckermandel, do ktorej sa presídlila centrála ČSOB. Ďalšie tri prevádzky sú umiestnené v nákupných centrách Aupark, Central a administratívnej budove Westend Gate.
„Samozrejme by sme našu sieť radi rozšírili aj mimo Bratislavy, v prvej fáze s fokusom na západoslovenský región. Nechceme však nič unáhliť,“ načrtáva V. Bertók. Unáhlene v minulosti vyznelo umiestnenie prevádzky na rušnej bratislavskej Obchodnej ulici, ktorú súčasný franchisingový partner Ankeru stihol otvoriť a už aj zavrieť.
Druhý pokus
Ankerbrot je najväčšia rakúska pekárenská sieť, funguje od roku 1891. Prvý pokus o prienik na slovenský trh firma podnikla v roku 2010, keď zriadila pobočku na bratislavskom letisku M. R. Štefánika. Rakúšania vtedy odhadovali svoj potenciál v Bratislave na dve desiatky pekární. Z letiska sa však zakrátko stiahli a k otvoreniu sa ani nedostala druhá pripravovaná prevádzka v nákupnom centre Shopping Palace.
Anker to v Bratislave skúšal najskôr v spolupráci so slovenskou firmou Celfia. Nedopadla však dobre, a tak Rakúšania stavili na franchisingový model. „Pomyslel som si, že by to bola dobrá príležitosť vrátiť sa späť na Slovensko. Otvorenie prevádzky bolo treba pokryť aj finančne, tak som oslovil pána Okáliho, pretože sa poznáme osobne, a veci nabrali rýchly spád,“ poznamenáva V. Bertók.
Šéf slovenského Ankeru V. Bertók študoval cestovný ruch a hotelový manažment v Rakúsku, počas štúdia praxoval v tamojších reštauráciách a hoteloch. Po škole sa zamestnal na letisku vo Schwechate vo firme Airest, v ktorej nabral skúsenosti so systémovou gastronómiou. Neskôr pracoval pre leteckú spoločnosť Eva Air vo Viedni a pre portál Booking.com. Podieľal sa na otvorení jeho viedenskej kancelárie a robil akvizíciu prvých hotelov na Slovensku.
Výrobky z Rakúska
Ponuka bratislavského Ankeru stojí na dovážaných pekárenských výrobkoch. „Produkty, ktoré si kúpi zákazník napríklad na hlavnej stanici vo Viedni, dostane aj u nás. S výnimkou zeleniny a nápojov dovážame všetko z Rakúska,“ približuje V. Bertók. Anker pečie viac ako pätnásť druhov chleba z prírodného kvásku bez použitia konzervačných látok a umelých farbív. V štandardnej ponuke má tiež biovýrobky, chlieb netradičných chutí – olivový, orechový alebo tekvicový, alebo obložené pečivo.
Niektoré produkty sú šokovo zmrazované v surovom stave, po rozmrazení sa pečú priamo v jednotlivých obchodných prevádzkach. Ako príklad uvádza V. Bertók ručne pripravovanú pletenku, ktorá sa surová zamrazí. Po dodaní na Slovensko ju rozmrazia, urobí sa posýpka a až potom sa upečie. „Nedopekáme, ale pečieme. Keby sme pletenky predpekali, tak by automaticky strácali vlhkosť a tým aj kvalitu, pretože by boli skoro tvrdé,“ vysvetľuje V. Bertók.
Bradatá tradícia
So 140 filiálkami je Anker najväčšou pekárenskou sieťou v Rakúsku. Pekáreň založili bratia Heinrich a Fritz Mendelovci koncom 19. storočia vo viedenskej štvrti Favoriten. Do chlebov nechávali vyraziť kotvu (po nemecky Anker) ako symbol dôveryhodnosti a rozlišovací znak. Prestali ho používať začiatkom 80. rokov, keď firma prešla na slovnú značku.
Slovenské tržby Ankeru, resp. prevádzkovateľa pekární Ďumbierska v minulom roku stúpli medziročne o tretinu na 1,3 milióna eur. Firma sa prehupla do zisku takmer 78-tisíc eur z predvlaňajšej straty necelých 27-tisíc eur.