Od reštaurácie k pivu

Popri Urpineri, ďalšom už dlhšie existujúcom reštauračnom pivovare Krebs a len nedávno otvorenom ďalšom reštauračnom pivovare Baran chcú mať zhruba do roka v meste malý pivovar aj dve rodinné firmy Proto a Pedotron, ktoré už dlhšie v meste podnikajú v oblasti maloobchodných i reštauračných služieb.

Rodina Rejdovianová chce cez svoj Pedotron rozbehnúť v Banskej Bystrici nový malý pivovar za celkovo pol milióna eur. Nazvať ho chce Bystričan a vyrábať v ňom chce tisíc hektolitrov piva ročne. Teda štandardný objem väčšiny iných malých pivovarov, ktorých je už po krajine vyše šesťdesiat. Proto rodiny Dzurianikových si naplánovalo ešte väčší minipivovar. Tá chce do rozbehu výroby vlastného piva zainvestovať až vyše jeden a pol milióna eur a ročne chce variť až šesťtisíc hektolitrov piva.

Pivom oživená Fatra

Oba nové banskobystrické projekty pritom spája to, že pivo chcú začať variť v areáli bývalého liehovaru Fatra. Proto ráta so štartom produkcie už na jeseň tohto roku. A Pedotron na jar roku budúceho. Obe firmy budú svoje pivo pritom plniť nielen do sudov, ale aj do fliaš. Proto vo svojom pivovare zamestná päť nových zamestnancov a Pedotron dvoch.

A to ešte mesto nebolo ďaleko od toho, aby malo už pol tucet pivovarov. No ďalší banskobystrický minipivovar Perla bol už medzitým zatvorený.

Urpineru neprekážajú

Spolumajitelia väčšieho Urpineru pritom už dlhšie vyhlasujú, že konkurenciu malých pivovarov iba vítajú. Lebo čím bude ponuka osobitých pív v krajine pestrejšia, tým skôr Slováci budú skúšať popri dominujúcich pivách nadnárodných koncernov aj osobité pivá lokálnych producentov.

B. Cvik i Ľ. Vančo v krajine stáli dokonca aj pri vytvorení Asociácie malých nezávislých pivovarov. I keď svojimi ročnými tržbami presahujúcimi šesť miliónov eur ďaleko prevyšujú ostatných menších členov asociácie.