Priemerný hektárový výnos za roky 2010 až 2017 na úrovni takmer piatich ton je dokonca vyšší ako v poslednej dekáde pred pádom socializmu. Je za tým to, že po mnohých krachoch v agrosektore prežili najmä tie najschopnejšie podniky. Farmári sa navyše vyhýbajú aj h lbokým orbám, pri ktorých polia zbytočne strácajú vlahu.
Pomáhajú im aj špeciálne vyšľachtené odrody plodín na suchá. A tiež to, že sa na Slovensku hnojí viac ako donedávna. Lebo keď majú rastliny viac minerálov, lepšie ustoja nedostatok vlahy.
Väčší materiál o tom ako, slovenský agrosektor začína účinnejšie bojovať voči suchám nielen v sektore dorábania obilia, ale aj v sektoroch pestovania ovocia či zeleniny, ktoré sú na dostatok vody oveľa náročnejšie, si prečítate v najnovšom vydaní týždenníka TREND 9/2019.