Každý rok pohlcujú náletové lesy na Slovensku stovky starých viníc. Mnohé vinohrady, ktoré by ste v minulosti našli takmer pri každej juhoslovenskej dedine, sú dnes len ťažko identifikovateľné a po niektorých z nich už niet ani stopy. Stromami a kríkmi zarastené vinice síce môžu mať romantizujúci nádych starých čias, avšak samotná realita vinárskeho sektora už žiadna romantika nie je.

Dá sa povedať, že Slovensko má dvoch vinárskych gigantov – výrobcu šumivých vín Hubert a Vinárske závody Topoľčianky. Ostatní producenti si z pomyselného koláča tržieb ukrajujú menšie kúsky. Platí to aj o rodinnom vinárstve Shebo Winery, ktoré bolo do roku 2020 známe pod názvom Chateau Modra.

Štyristoročný rodokmeň

Modru možno považovať za jednu z bášt slovenského vinárstva, historické listiny spomínajú výrobu vína už v 14. storočí. Rodinný podnik Šebovcov sa pritom odvoláva na štyristoročnú históriu rodiny.

Prvá informácia o vinárskej rodine Šebovcov je zo starej pozemkovej knihy, kde sa spomína Lukáš Šebo ako vlastník polhektárovej vinice v osade Kráľová. „Ďalšia informácia o tomto vinohradníkovi hovorí, že sa v roku 1632 v opitosti pohádal a pobil s nejakým Nemcom, čo je zdokumentované aj písomne a riešila to aj mestská rada. Pre mňa je to dôkaz toho, že víno nielenže vyrábal, ale že bol aj jeho nadšeným užívateľom,“ poznamenal zakladateľ spoločnosti Shebo Winery Eduard Šebo.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa