Po počiatočnom prudkom poklese domácich chovov oviec z 90. rokov tu pritom ich početnosť istý čas aj stúpala. Hovorilo sa vtedy o renesancii ovčiarstva. Kým na prelome milénia bolo na Slovensku len 320-tisíc oviec, do roku 2012 ich stavy stúpli až na 410-tisíc kusov.

Pre porovnanie, koncom osemdesiatych rokov mala krajina vyše 600-tisíc oviec. Za posledných šesť rokov však tunajšie ovčiarstvo znova postupne upadá. Krajina za ten čas prišla o desatinu oviec. Vlani ich tu bolo len 365-tisíc.

Najväčším problémom však nie je samotný pokles počtu oviec. Doma sa baraniny a jahňaciny totiž veľa nezje. Aj pri znížených stavoch je našich oviec ešte stále dosť aj na vývozy mladých jahniat do Talianska, ktoré sú už niekoľko desaťročí najlepším biznisom pre domácich ovčiarov.

Najviac bolí nedostatok vlastného ovčieho mlieka. Máme totiž málo ľudí, ktorí sú ochotní ovce dojiť. Na pasenie sa nejakí ešte horko-ťažko dajú nájsť, no na dojenie, ktoré je najťažšou prácou okolo oviec vôbec, už nie. Veľa na tom nemení ani fakt, že aspoň väčšie salaše už nasadili aj jednoduchšie dojenie strojmi.

Produkčnejší Maďari

Na nedostatok ľudí upozorňuje aj výrobca bryndze a ovčích syrov i jogurtov z Plachtiniec pri Veľkom Krtíši Róbert Baránek. Keď v tomto biznise pred 15 rokmi začínal, v blízkosti Krtíša boli popri mnohých drobnejších až dva veľké salaše. Dnes už neexistuje ani jeden z nich.

Podnikateľský príbeh syrára Róberta Baráneka, ktorý na svojej plachtinskej farme Baránek podniká už aj so svojimi deťmi a nemeckým zaťom, si môžete prečítať v najnovšom vydaní týždenníka TREND 35/2018.

Nedostatok ovčieho mlieka rieši aj on už dlhšie jeho 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa