Výrobu tradičného nitrianskeho piva Corgoň jeho vlastník holandský koncern Heineken presťahoval už pred pár rokmi spod Zobora do svojho efektívnejšieho pivovaru v Hurbanove.

Už na jeseň tohto roku chce ale výrobu piva v Nitre opäť obnoviť tamojšia tradičná reštaurácia U Vlka patriace rodine Wolfovcov.

I keď v neporovnateľne menšom objeme, ako sa v Nitre dakedy varil Corgoň. Reštaurácia, ktorá v meste funguje už vyše dvadsať rokov, si svoj minipivovar zatiaľ vybuduje len pre vlastné potreby. „Ročne si navaríme zhruba 150 hektolitrov piva,“ hovorí zástupca rodiny Martin Wolf.

Pritom dodáva, že keď ich pivo nadobudne lepšie meno, chceli by výrobu zvýšiť a ponúkať aj pre ďalšie hostince iných podnikateľov.

Stavebné úpravy reštaurácie i nákup pivovarníckych technológii bude reštauráciu stáť zhruba 50-tisíc eur. Prestavba sa už rozbehla a technológie majú byť osadené koncom leta. Prvé pivo chcú Wolfovci uvariť už na jeseň.

Svojím pivom chcú pritom nadviazať na nitriansku tradíciu. Malo by niesť názov Nitriansky Trogár ako odvolávka na nárečovú prezývku obyvateľov Nitry.

Rodinný pivovar chce vybudovať nitriansku značku piva

Zdroj: Flickr / k.ivoutin