Už v auguste Penta český podnik uzavrie, prepustí z neho až 230 ľudí a v Česku si ponechá iba obchodné zastúpenie. České Hospodárske noviny o tom informoval generálny riaditeľ Masokombinátu Plzeň Ladislav Čechovič.
Český smútok – slovenský úsmev
Ako sa TREND dozvedel od vedenia Penty, táto smutná správa pre české mäsiarstvo je zároveň celkom pozitívnou spravou pre slovenský mäsopriemysel. „Celá výroba českých mäsových výrobkov Schneider sa presunie do našich efektívnejších slovenských mäsokombinátov v Lučenci a Humennom,“ informuje TREND hovorca Penty Gabriel Tóth s tým, že nové české výroby zdvihnú produkciu slovenských fabrík tunajšej skupiny Mecom o desiatky percent.
Či Mecom kvôli novým výrobám z Česka bude musieť investovať aj do rozšírenia svojich tunajších prevádzok, však hovorca Penty zatiaľ spresniť nevedel. Uviedol však to, že slovenské mäsokombináty budú musieť prijať nových pracovníkov. Koľko presne, zatiaľ nevedel.
Pre dva slovenské mäsokombináty Penty v Humennom i Lučenci ide o zaujímavý objem výroby. Plzenskému sesterskému mäsokombinátu síce v ostatných rokoch výroba výrazne klesala, a práve kvôli tomu teraz dochádza aj k jeho uzavretiu. Ešte aj jeho vlaňajšie tržby sa dostali skoro na 60 miliónov eur, a kryl tak zhruba tretinu výkonov celej mäsiarskej skupiny Penty.
Očakávaný presun na Slovensko
Presun výroby českého Schneidera na Slovensko sa dal pritom očakávať. Dva tuzemské mäsokombináty v Lučenci a Humennom sú totiž dnes ďaleko najefektívnejšími závodmi celej Carniboni. Mesačne vedia spracovať až sedem a pol tisíca ton mäsa a zamestnávajú až 900 ľudí.
Kapacity slovenského dua mäsokombinátov sa na takéto úrovne rozšírili aj potom, čo tam Penta v minulosti presúvala aj väčšinu svojej maďarskej mäsiarskej výroby. Carnibona síce ešte dnes má v prevádzke aj dva maďarské mäsokombináty v Szolnoku a Békéscsabe, no tie sú zamerané iba na menšie objemy produkcie osobitých maďarských špecialít.
Navyše, práve slovenský Mecom už v predchádzajúcich rokoch prešiel pod krídlami Penty aj výraznou finančnou reštrukturalizáciou, v rámci ktorej finančníci z vlastných zdrojov vyplatili bankám aj staršie úvery lučeneckého a humenského mäsokombinátu.
Slovenský Mecom za obdobie rokov 2010 až 2014 prerobil vyše 120 miliónov eur, no predvlani sa prvýkrát prepracoval k zisku 77 tisíc eur. Individuálne výsledky Mecomu za vlaňajší rok ešte Penta nezverejnila, no podľa nej bola celá Carnibona v zisku, aj keď ten spresnený nebol.
Presun výrobkov Schneider na Slovensku ešte dáva Pente zmysel aj preto, že na českom trhu sú jej mäsiarske pozície najslabšie. Zatiaľ čo na Slovensku je Carnibona trhovou jednotkou v oblasti spracovania mäsa a v Maďarsku dvojkou, v Česku obsadila na trhu štvrté miesto.
Časom predaj
Ako už Penta skôr informovala, časom chce mäsový biznis predať. Nepatrí medzi jej najvyššiu prioritu v podnikaní.
„Náš mäsový biznis je investícia, pre ktorú budeme hľadať strategického investora a neplánujeme si ju dlhodobo ponechať. Do predaja sa však nehrnieme,“ dodal G. Tóth.
Prečo Penta presúva svoj český mäsový biznis na Slovensko:
1. slovenské mäsokombináty Mecomu v Lučenci i Humennom sú väčšie i efektívnejšie ako český Schneider
2. slovenský Mecom už skôr prešiel zásadnou finančnou reštrukturalizáciou
3. zatiaľ čo na slovenskom trhu s mäsovými produktami je Penta jednotkou, v Česku je štvorkou
4. slovenské mäsokombináty už úspešne zvládli presun výroby zo sesterských maďarských mäsokombinátov
Poznámka: Týždenník TREND a portál TREND.sk sú súčasťou vydavateľstva News and Media Holding, ktoré patrí finančnej skupine Penta.