Okrem kartónov s mliekom sa nové upozornenia od budúceho týždňa objavia napríklad aj na téglikoch so smotanou či jogurtom alebo kartónoch s ovocnými šťavami, ktoré spoločnosť takisto vyrába. Podobné označenie už zaviedla aj mliekareň Q a distribútor vajec Prior.
Potravinárske spoločnosti sa tak spotrebiteľom snažia vysvetliť, že „minimálna trvanlivosť do“ na ich výrobkoch neznamená, že by po uplynutí tejto lehoty mali jedlo vyhodiť. Po tomto dátume nie je výrobok automaticky pokazený, chce upozorniť mliekareň.
Podľa štúdie mliekarenskej firmy vyhodil takmer každý tretí Nor niekedy mlieko s uplynulou lehotou minimálnej trvanlivosti bez toho, aby sa presvedčil, či je skutočne pokazené.
Spotrebiteľská osveta
Do boja s plytvaním potravín sa pred časom pustili tiež poslanci Európskeho parlamentu. Vlani v máji vyzvali Európsku komisiu, aby do roku 2030 prijala opatrenia na zníženie množstva zbytočne vyhodených potravín až o polovicu.
Komisia by podľa nich mala okrem iného podporiť osvetu medzi spotrebiteľmi. Jasnejšie by malo byť práve aj to, čo presne vyjadrujú slovné spojenia „minimálna trvanlivosť do“ a „spotrebujte do“.
„Spotrebujte do“ označuje dátum exspirácie, teda maximálnu dobu, počas ktorej si potravina zachováva deklarované vlastnosti a spĺňa požiadavky na zdravotnú nezávadnosť.
„Minimálna trvanlivosť do“ sa udáva väčšinou na trvanlivých potravinách. Je možné ich bezpečne zjesť aj po uplynutí uvedeného dátumu, ak sú patrične skladované a nemajú porušený obal. Nie sú chybné, ale nemožno ručiť za ich chuťové a výživové kvality.