Francúzsky Bongrain bol na Slovensku posledným mohykánom spomedzi zahraničných mliekarní, ktorý neskoncentroval svoju tuzemskú výrobu len do jednej najväčšej fabriky. Začiatkom budúceho roka túto nálepku stratí. Na Slovenskú si už ponechá iba Liptovskú mliekareň produkujúcu tvrdé syry či bryndzu. Svoju druhú tuzemskú výrobňu – Milex Nové Mesto nad Váhom – zameranú na tavené syry Francúzi uzavrú. Výrobu tradičných slovenských značiek Lunex a Bambino investor z Považia sťahuje do Česka - do svojej fabriky v neďalekom juhomoravskom Hodoníne.

V považskej výrobe syrov tak statí prácu vyše 160 ľudí. Tridsiati z nich si v meste zachovajú miesta aspoň v novom rozšírenom sklade investora a ďalších pár desiatok môže odísť za prácou do Hodonína.

Liptovská akvizícia Bongrainu s takmer 270 zamestnancami, kde si okrem tvrdých syrov naďalej zachová domov aspoň jeden známy slovenský tavený syr Jánošík, zostava nedotknutá. „Závod na Liptove dosahuje vynikajúce výsledky, zmeny v Novom Meste nad Váhom naň nemajú žiadny priamy dopad,“ hovorí generálny riaditeľ novomestského Milexu a zároveň najvyššie postavený reprezentant Bongrainu v krajine Miroslav Maňásek.

Zo strany Bongrainu nejde na Slovensku o prvý racionalizačný krok. Už pred siedmimi rokmi predal skôr získanú zvolenskú mliekareň I.Wittmann & syn. Spolu s celým jej jogurtovým programom ju prevzala iná francúzska mliekarenská skupina Senoble.

Podobne ako Bongrain sa na prelome milénia správali aj iní zahraniční investori. Najprv tu poskupovali aj so zmluvami na odber čo najväčšieho objemu surového mlieka hneď viacero mliekarní, no potom z nich vyselektovali iba podniky s najživotaschopnejšími výrobnými programami. Selekcie boli také ostré, že dokonca talianske Sole, francúzske Danone či holandský Friesland už dávnejšie opustili Slovensko úplne a dnes tu nedisponujú už žiadnymi výrobňami.

Bongrain popri nemeckom Meggle či ďalších francúzskych firmách Senoble a Fromageries zostáva aj naďalej medzi poprednými spracovateľmi slovenského mlieka. I keď jogurty Bongrain na Slovensku vôbec nevyrába a tavené syry pre tuzemský trh presúva do svojej hodonínskej fabriky. Tá je väčšia ako  uzatváraná novomestská fabrika. So svojou nosnou značkou Apetito je hodonínska mliekareň vôbec najväčším výrobcom tavených syrov v Česku.

Lunex a Bambino sa sťahujú na Moravu

Zdroj: Maňo Štrauch

Ilustračné foto - Maňo Štrauch