Kvôli pandémii koronavírusu pravdepodobne skrachuje tisíce reštaurácií po celom svete. Niektorí podnikatelia v gastronómii sa však púšťajú do experimentálnych projektov, v ktorých sa snažia prepojiť svoje podnikanie so spoločenskou izoláciou.
Stôl pre jedného
Jedným z týchto podnikov je nová švédska reštaurácia Bord For En (Stôl pre jedného), ktorá servíruje trojchodové menu vždy len jednému zákazníkovi. Stolovať bude pod holým nebom na lúke, bez obsluhy a s výhľadom na zeleň, píše v reportáži portál CNN.
Reštaurácia, ktorá sa zameriava na recepty z lokálnych surovín, privítala prvého hosťa 10. mája a fungovať bude len počas leta. Nachádza sa v meste Värmland, zhruba 350 kilometrov od Štokholmu. Pretože reštaurácia nemá obsluhu, jedlo sa dostane na stôl v piknikovom košíku, ktorý sa k stolu skĺzne po lane priamo z kuchyne.
Majitelia reštaurácie dostali nápad s reštauráciou pre osamelých návštevníkov počas návštevy ich rodičov. Pretože ich nechceli vystaviť riziku nákazy, pripravili pre nich stôl s jedlom vonku a povedali si, že takýto zážitok doprajú aj ostatným.
Špecifikom reštaurácie je aj to, že podáva výhradne nealkoholické nápoje. Účet hosť nedostane, môže zaplatiť toľko, koľko bude chcieť. Podľa majiteľov reštaurácia okrem úplného súkromia ponúkne ľuďom tiež možnosť si uvedomiť, že aj osamelosť a izolácia môžu byť zážitkom.
V skleníku
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?