V prípade, že si zadáte v angličtine do vyhľadávača slovné spojenie „najznámejšia islandská firma“, na prvom mieste akýchkoľvek rebríčkov sa ocitne spoločnosť Marel, ktorá je na trhu už presne štyridsať rokov. Predmetom jej činnosti je vývoj a výroba softvéru, technológií a strojov pre potravinársky priemysel. Konkrétne ide o zariadenia na spracovanie hovädzieho či bravčového mäsa, hydiny a rýb. Svoju dcéru má Marel aj na Slovensku, v Nitre. Je ňou Marel Slovakia, ktorá je za svoju aktuálnu sériu investícií, ktoré presiahli desať miliónov eur, nominovaná na cenu TREND Investor roka 2023.
Takmer dvadsaťročná história
Islandský Marel vstúpil na Slovensko už v roku 2005. Vyrábať začal v Nitre v prenajatých priestoroch vo firme Plastika. V tom čase mal len deväť zamestnancov. V začiatkoch išlo primárne o výrobu komponentov do potravinárskych strojov, ktoré vyrábali ostatné závody koncernu. Ako vtedy uviedli predstavitelia spoločnosti, pre Slovensko sa rozhodli najmä pre jeho technickú a dopravnú infraštruktúru, ako aj kvalifikovanú pracovnú silu.
Fínska investícia v Sabinove zdvojnásobila zamestnanosť, kabíny dodáva slovenská firma aj Volvu
Už o rok neskôr však firma začala v priemyselnom parku Nitra-Sever s výstavbou vlastného závodu, ktorý bol dokončený vo februári 2008. „Prvé stroje na spracovanie potravín sme začali vyrábať ešte v pôvodnom závode rok predtým,“ konštatuje pre TREND generálny riaditeľ Marel Slovakia Rudolf Gubric, ktorý je prvým Slovákom na čele závodu. Išlo o jednoduché stroje na triedenie mäsa podľa váhy, dávkovacie stroje, z ktorých každý mal dynamické váženie, teda automaticky meral hmotnosť mäsa, ktoré prešlo linkou. Výška investície bola v tom čase zhruba desať miliónov eur.
Spoločnosť si kúpila v nitrianskom priemyselnom parku aj ďalšie pozemky, nakoľko už v predstihu rátala s možným rozširovaním. V roku 2008 zamestnávala už sto ľudí a mala tržby približne šesť miliónov eur.
Významným míľnikom bol rok 2011, keď Marel ku komponentom a potravinárskym strojom pridal aj výrobu veľkokapacitných pecí a fritovacích strojov, ktoré dodáva do rôznych fastfoodových prevádzok na celom svete. K jeho klientom patrí KFC aj McDonald's. Segment strojov pre pečenie a fritovanie pritom pokrýva v rámci skupiny Marel len slovenská dcéra. Jej sestry sa špecializujú na iné oblasti.
Od roku 2015 vyrába Marel Slovakia stroje v rámci všetkých troch hlavných produktových oblastí – na mäso, hydinu aj ryby. V súvislosti s tým, ako odbyt postupne rástol, firma do výroby pravidelne investovala. Významná investícia prišla v roku 2017, keď realizoval Marel prvú veľkú prístavbu výrobnej haly za sedem miliónov eur.
Jej rozloha sa tým zväčšila o deväť tisíc štvorcových metrov na takmer 17-tisíc štvorcových metrov. „To nám umožnilo rozšíriť portfólio a zamerať sa na výrobu a montáž finálnych zariadení a liniek s plne funkčným testom a zároveň realizovať aj ich vývoz priamo ku konečnému zákazníkovi,“ hovorí R. Gubric. Počet zamestnancov stúpol na zhruba 350 a tržby spoločnosti sa vyšplhali na 33 miliónov eur.
Dnes tvorí výroba komponentov len päť až desať percent produkcie. Zvyšok sú komplexné stroje a linky vrátane montáže, testovania a vývozu.
Nová investícia
Na rast dopytu a nutné renovácie musela firma reagovať už o necelých päť rokov po tejto veľkej investícii. Okrem samotného rastu dopytu do nej totiž matka vlani presunula aj niektoré výroby od jej sestier. V existujúcej fabrike Marel Slovakia preto revitalizoval za tri milióny eur výrobné stroje – primárne tie na automatizované laserové pílenie či obrábacie CNC stroje.
Okrem toho pred dvomi rokmi kúpil pozemok o rozlohe 17-tisíc štvorcových metrov, ako aj priľahlú infraštruktúru, kde vybudoval príjazdové cesty a umiestnil zdvíhacie zariadenia. Stálo ho to dva milióny eur. Za sedem miliónov eur si obstaral Marel aj priľahlú budovu, v ktorej predtým vyrábali kreditné čipy do kariet. Budovu zrekonštruovali, urobili v nej technické úpravy a do jednej jej časti presunuli skladové hospodárstvo.
„Aktuálne intenzívne pracujeme na kontúrach ďalšieho rozšírenia výrobných kapacít v Nitre,“ prezrádza generálny riaditeľ Marel Slovakia. V priebehu troch až piatich rokov by sa tak mohla výroba spoločnosti zdvojnásobiť, rovnako ako zamestnanosť, čo by znamenalo prácu pre ďalších približne 400 ľudí. Pred pandémiou zamestnávala firma 340 ľudí, po nabratí výroby od sestier a raste zákaziek ich dnes zamestnáva 420.
V súčasnosti vyrába Marel Slovakia zhruba 2 500 strojov ročne. Počet kolíše, nakoľko v jednotlivých rokoch ide o desať až tridsať rôznych druhov výrobkov, pričom každý z nich má rôznu náročnosť. Porcovací stroj na lososa má inú veľkosť aj rezné nástroje ako napríklad ten na hydinu.
Na výrobu pece treba tritisíc montážnych hodín, na bežný stroj na spracovanie hydiny len 250 hodín. Najťažší stroj, konkrétne pec z nerezovej ocele, má 35 ton. Za hodinu vyrobí 7,5 tony hamburgerov. Ku klientom do USA smeruje loďou rozobraný na menšie časti.
Súčasťou niektorých strojov sú aj uspávacie linky na humánne zabitie či stroje, ktoré dokážu merať obsah tuku či bielkovín v hydine. Do portfólia patria aj odkosťovacie linky či inteligentné linky na úpravu a porciovanie mäsa, ako aj integrované počítačové systémy vyvinuté pre rôzne spracovateľské sektory potravinárskeho priemyslu. Investor sa na Slovensku zameriava výlučne na výrobnú činnosť, vývoj nových produktov, ale aj predaj a marketing riadi centrála na Islande.
Takmer sto percent produkcie nitrianskeho závodu dlhodobo smeruje na zahraničné trhy. Ide o všetky kontinenty – Austráliu, Spojené štáty, Južnú Ameriku aj Čínu. Nitriansky závod je aj dodávateľom strojov na výrobu známych mäsových guličiek zo švédskej Ikey. Medzi slovenských klientov patrí napríklad mäsokombinát Hyza alebo výrobca špízov Kupex Voderady.
Rekordné hospodárenie
Uplynulý rok bol pre spoločnosť Marel Slovakia rekordným. Svoje tržby a čistý zisk pritom firma prekonáva v zásade dlhodobo. Vlaňajšok jej priniesol tržby vyše 74 miliónov eur, čo predstavovalo medziročný nárast o tridsať percent. „Uvedený nárast je výsledkom rastu dopytu, v dôsledku ktorého došlo aj k rozširovaniu výrobných kapacít na Slovensku,“ hovorí R. Gubric. Zhruba z polovice sa na raste tržieb podieľal presun výroby od sesterských závodov do Nitry, z druhej polovice išlo o nárast dopytu po peciach a fritovacích strojoch pre fastfoodové reťazce, ktoré počas pandémie a po nej zaznamenali boom.
„Naša výroba, našťastie, nie je energeticky náročná, takže krízu sme obstáli so cťou.“ Čistý zisk firmy tak vlani vzrástol medziročne takisto o tridsať percent na 2,3 milióna eur. V budúcom roku bude firma pokračovať v investičných aktivitách vrátane inštalácie fotovoltických panelov na streche novej budovy, ktorá má zhruba 20-tisíc štvorcových metrov. Investície v tomto roku v objeme 2,3 milióna eur pôjdu na renovácie infraštruktúry a 1,9 milióna eur na prípravy novej haly vrátane automatizovaných zváracích robotov. „Súvisí to s tým, že dnes je veľmi ťažké nájsť dostatok kvalifikovaných zváračov,“ konštatuje R. Gubric.
Firma dlhodobo investuje aj do svojich ľudí. Reč však nie je primárne o školeniach či treťom pilieri. Už štrnásť rokov ich totiž každé ráno čakajú v práci raňajky, čo je súčasťou severskej kultúry.