Holandská letecká spoločnosť KLM začala testovať lety, pri ktorých bude ako palivo používať zmes kerozínu a zvyšku stolného oleja. Firma uviedla, že ide o ekologickejší spôsob pohonu, pretože stolný olej proti klasickému palivu znižuje emisie uhlíka až o 80 percent. V piatok odštartoval z medzinárodného letiska JFK v New Yorku lietadlo, ktoré malo namierené do Amsterdamu.

Použitý olej na vyprážanie pochádzal z vývarovne v americkom štáte Louisiana. Tam slúžil k príprave takzvaných cajunských jedál, čo sú špeciality prevažne francúzskeho štýlu.

Zmes ekologickejšieho paliva je z 25 percent zložená z recyklovaného stolného oleja a zo 75 percent z klasického leteckého paliva, teda kerozínu. Podnik oznámil, že po prvom piatkovom letu budú testy pokračovať na ďalších 24 spojoch cez Atlantik. Skúšať sa bude vždy vo štvrtok, a to po dobu šiestich mesiacov.

Šéf KLM Camiel Eurlings denníku The New York Post zo žartu povedal, že keď lietadlo tankuje, je cítiť niečo ako hranolky. Olej slúžil k príprave vyprážaných kôrovcov a ďalších cajunských špecialít, po použití sa spracoval v Louisiane a odtiaľ putoval na letisko do New Yorku.

Holanďania natankovali olej po vyprážaní a preleteli Atlantik

Zdroj: SITA / AP

Ilustračné foto - SITA / AP