V dôsledku toho musela spoločnosť Coca-Cola dočasne pozastaviť svoje linky. Kríza mala zasiahnuť aj Heineken a veľké potravinárske firmy.
Britskí hydinári prežívajú zo dňa na deň, nedostatky cíti aj najväčší škótsky výrobca mäsa, informoval portál BBC.
Oxid uhličitý sa nepoužíva len na výrobu sýtených nápojov, ale aj pri balení šalátov a čerstvého mäsa. Pred porážkou ním zvyknú omámiť hydinu a ošípané. V neposlednom rade tvorí suchý ľad, ktorý sa v potravinárskom priemysle hojne využíva.
Prečo k nedostatku došlo práve teraz? Je to dôsledkom zlého načasovania - viacero európskych výrobcov zastavilo výrobu amoniaku, ktorého vedľajším produktom je práve CO2. Svoje urobilo aj teplé počasie a majstrovstvá sveta vo futbale, vďaka ktorým nastal zvýšený dopyt po pive a limonádach.
Kríza však údajne nepotrvá dlho. Podľa niektorých by mohlo dôjsť k zlepšeniu už na začiatku júla.
Skupiny potravinárov a výrobcov nápojov obviňujú dodávateľov oxidu uhličitého z nedostatku komunikácie, pre ktorú sa nevedeli dopredu pripraviť. Malé spoločnosti sa tiež boja, že pri obnovení normálneho chodu budú v rade na CO2 stáť ako poslední za veľkými gigantmi.