V stredu ohlásilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR príchod tretej vlny pandémie na Slovensko. Majiteľom reštaurácií, hotelov či ubytovní sa tak kráti čas. Čakať na to, ako zareaguje vláda, sa im nevyplatilo. Iniciatíva My sme gastro! vo štvrtok minulý týždeň rozbehla akciu, v ktorej uprednostní zaočkovaných zákazníkov pred nezaočkovanými a poskytne im na produkty a služby v zapojených prevádzkach zľavu 10 percent. Zatiaľ sa zapojili len tri zakladajúce subjekty – reštaurácia Štefánka by Pulitzer, Restaurant Parlament a Adria bar.
- Pandemické opatrenia
Slovensko sa podľa platného COVID automatu nachádza v zelenej fáze. Ministerstvo zdravotníctva SR vydal nasledovné opatrenia:
Rúška a respirátory:
V interiéri musia byť nos a ústa prekryté respitrátorom, v zelených okresoch je povolené nosiť aj rúško, šál alebo aj šatku.
Povinnosť nosiť rúško alebo respirátor v exteriéri sa v prípade zelených, žltých a oranžových okresov týka výlučne len hromadných podujatí. Tie sú povolené len za podmienok obmedzenej kapacity. To znamená na státie maximálne 50 percent kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75 percent. V exteriéri môže byť maximálne 1 000 osôb v interiéri maximálne 500 osôb.
Pravidlá pre prevádzky:
V prevádzkach spoločného stravovania, napr. Reštaurácie, kde sa organizujú aj svadobné hostiny a iné podujatia je potrebný negatívny test na covid-19. Možno to nahradiť aj potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia nie starším ako 180 dní.
Lehoty zaočkovanosti:
- najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky,
- najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky s jednodávkovou schémou,
- najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania COVID-19.
Pýtať sa zamestnanca, či je očkovaný, je také intímne, ako opýtať sa ženy, prečo nemá dieťa
TREND položil šéfom gastroskupín, majiteľom barov, reštaurácií a ubytovacích zariadení otázku, či by v rámci preventívnych opatrení pred možným niekoľkomesačným zatvorením svojho biznisu a vlastného bezpečia uprednostnili vstup len zaočkovaným zákazníkom.
Ďalej sme sa pýtali, akým spôsobom by cCovid passy kontrolovali. Zaobstarali by personálu špeciálne čítačky QR kódov?
Chata pri Zelenom plese sa nachádza v severovýchodnej časti Vysokých Tatier v nadmoreskej výške 1 550 metrov. Mobilné ani internetové pokrytie tu nemajú. „Akákoľvek prevádzka elektronických a IT zariadení je tu veľmi obmedzená,“ vysvetľuje majiteľ a dodáva, že nariadenia vlády budú sledovať a plniť.
Nie som si istý, či by sme kontrolovaním aplikácií neporušovali GDPR.
Vlastná iniciatíva podľa jeho slov na tejto chate priestor nemá. Covid-pasy by nemali ako overovať. Majitelia reštaurácií sa zhodujú na jednom – nemalo by byť úlohou reštaurácií či ubytovacích zariadení, aby kontrolovali potvrdenia o očkovaní, resp. negatívnom teste a následne ich vyhodnocovať. „Naším hlavným biznisom je ponúkať chutné jedlo a nápoje. Byť príjemným miestom na strávenie času. Akákoľvek kontrola by mala byť zabezpečená štátom,“ konštatuje Ján Laš z gastroskupiny Medusa Group. Veria, že prevádzky sa kvôli ďalším vlnám zatvárať nebudú.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?