Slováci ročne vypijú tri kilá kávy. Niekto preferuje instantnú, iní nedajú dopustiť na voňavé presso z kvalitného kávovaru. Každá odroda kávy je však iná. Arabika má v sebe viac chutí, Robusta je prevažne horkejšia.

Webový portál dobrejedlo.pluska.sk sa rozprával s odborníkom na kávu Marekom Hudačkom, ktorý pri nákupe kávy radí vyberať si zrnkovú kávu Arabika. „Zrnká by mali byť nepolámané, rovnomernej veľkosti, ich farba má zodpovedať stupňu praženia uvedeného na obale,“ vraví Hudaček. 

Dôležitý je najmä dátum praženia aj spotreby. Čím je káva čerstvejšia, tým je podľa Hudačka chutnejšia.  

Aj káva už má rodokmeň 

V posledných rokoch sa pozornosť upriamuje na rôzne odrody kávy, ktoré majú vďaka podmienkam pestovania a spracovania na farmách rôzne chute. Inak chutí káva zo strednej Ameriky, iné sú kávy z Afriky. Hudaček preferuje etiópske kávy, ale spomína aj jednu špeciálnu.

„Pri našom 15. výročí uvádzame na trh kávu v plechovke od farmárky Flavia Saldanha Rodrigues z Brazílie. Spolu s manželom pestujú skvelú kávu pri obratníku Kozorožca. Počas návštevy ma očarilo, ako krásne sú upravené ich plantáže, aké veľké výnosy dosahujú,“ dodáva odborník na kávu. 

Pestovanie – spracovanie - praženie 

Kde naberá káva svoju typickú chuť? Zrejme asi najviac pri pestovaní, spracovaní a dobrý pražič by mal vedieť jej najlepšie chute len zvýrazniť. Marek Hudaček pri pražení používa klasickú metódu v bubnovom pražiči nad plameňom. „Môžeme tak kontrolovať dĺžku aj teplotu praženia, vnímať vôňu, farbu, zvuk pukania pražených zŕn,“ tvrdí Hudaček.  

Byť pražičom je umenie,pri ktorom musí pražič vedieť, kedy treba prestať. „Každá si totiž vyžaduje niečo iné, a práve stupeň praženia primárne a najviac definuje výslednú chuť kávy. Svetlejšie sú kyslejšie, tmavšie horkejšie,“ vysvetľuje Hudaček.   

Ak je káva správne upražená, pred prípravou ju treba správne namlieť. Iné mletie je vhodné, ak chcete kávu pripravovať v moka kávovare, iné zase do pákového kávovaru. „Určite si zaobstarajte dobrý mlynček. Určite nie trieštivý, ale s mlecími kameňmi a plynulo nastaviteľnou hrúbkou mletia. Vaša káva bude dokonalá,“ uzatvára Hudaček.